Visie

Tiefwarensee bei Waren / Müritz
Visie op de horizon

Coöp-it is het initiatief van een aantal enthousiaste ‘ICT-ZZP’ers’ (zelfstandigen zonder personeel). Hun idee om een coöperatie op te richten stoelt op de gedachte dat ondernemingen behoefte hebben aan een no-nonsense aanpak met een zo laag mogelijke overhead, zo gering mogelijke kosten en zo kort mogelijke communicatielijnen. Op die manier zou de ‘coöp’ een bijdrage kunnen leveren aan de revitalisatie van de ICT in Nederland: associaties als ‘groot en log’ moeten plaats maken voor ‘lean and mean’. Begane paden moeten plaatsmaken voor door de klant gewenste paden zonder een onsje te veel.

Geen eigen kantoor

Waren bij de oprichtingsvergadering in de zomer van 2004 een tiental ICT-specialisten betrokken, inmiddels zijn dat er al twintig. Deze professionals willen niet alleen een alternatief bieden voor middelkleine en middelgrote bedrijven die via automatiseringshuizen hun softwareproductie uitzetten in Azië of Oost-Europa. Ze willen ook een punt maken van de korte communicatielijnen naar de projectteams die efficiënt – want zonder enige overhead – werken. Deze projectteams zijn typische gelegenheidsformaties die precies de grootte aannemen die de taak vereist en dat alleen gedurende de tijd dat de taak onder handen is. De projectteams beschikken niet over een eigen kantoor en hebben geen eigen secretariaat. Eén van de teamleden is coördinator en contactpersoon naar de klant toe. De waarborg van professionaliteit ligt in de gezamenlijke afstemming op een ontmoetingsplaats op internet èn natuurlijk in ieders individuele gedrevenheid.

Wel veel creativiteit

De door Coöp-it gekozen opzet biedt grote kansen om creativiteit aan te boren. Coöp-it-professionals staan immers onbevangen in hun vak zonder een opgelegde ‘corporate strategy’. Aldus hoopt Coöp-it een vooralsnog bescheiden tegenwicht te kunnen bieden tegen het idee dat de kenniseconomie in Nederland een vergeefse poging is. Dat tegenwicht legt meer gewicht in de schaal naarmate het aantal leden (ICT-deelnemers) en klanten groeit. Coöp-it zet dan ook in op honderden in plaats van tientallen leden. Hoe meer deelnemers, hoe meer klanten op een kostenvriendelijke en onbevangen manier te helpen zijn. Die combinatie heeft sommige klanten al doen besluiten zelf ook deelnemer (lid) te worden. Zo ontstaat een groot netwerk waaruit allerlei kansen kunnen blijven opbloeien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s